Bułeczki pszenne

radość mamy
Nic tak nie poprawia nastroju jak ciepłe, domowe pieczywo. Chłopcy są zachwyceni więc podzielę się z wami kolejnym sprawdzonym przepisem z mojego ulubionego bloga :)
  • 2,5 szklanki letniego mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • mak/ sezam do smaku
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek tuż przed pieczeniem
Rozdrobnione drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy 3 łyżki mąki i pół szklanki mleka i mieszamy. Następnie odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło .Dodajemy pozostałą mąkę, sól, mleko oraz jajka i  roztopione masło. Wyrabiamy ciasto kila minut i odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około  2 godziny. Ponownie wyrabiamy ciasto i porcjujemy je formułując bułki. Odstawiamy je na blachę do pieczenia na godzinę tak by ponownie wyrosły. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. 

Komentarze

Popularne posty