Bułeczki pszenne
Nic tak nie poprawia nastroju jak ciepłe, domowe pieczywo. Chłopcy są zachwyceni więc podzielę się z wami kolejnym sprawdzonym przepisem z mojego ulubionego bloga :)
- 2,5 szklanki letniego mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- mak/ sezam do smaku
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek tuż przed pieczeniem
Rozdrobnione drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy 3 łyżki mąki i pół szklanki mleka i mieszamy. Następnie odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło .Dodajemy pozostałą mąkę, sól, mleko oraz jajka i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto kila minut i odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Ponownie wyrabiamy ciasto i porcjujemy je formułując bułki. Odstawiamy je na blachę do pieczenia na godzinę tak by ponownie wyrosły. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz