Drożdżówki z budyniem i gruszkami
Domowe, świeże drożdżówki idealne na drugie śniadanie. U nas z budyniem oraz gruszkami, bo tylko one się ostały w koszyczku. Przepis standardowo pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych. Oczywiście sprawdzony i zmodyfikowany, jak by przypadł do gustu również tacie.
Składniki na drożdżówki (10 sztuk)
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na budyń:
- 3 żółtka
- 50 gram cukru
- 20 gram mąki
- 200 ml mleka
- 30 gram rodzynek
- 2 kieliszki adwokatu
- gruszka
Składniki na kruszonkę:
- 30 gram mąki
- 30 gram masła
- 80 gram mąki
Kruszymy drożdże,dodajemy 3 łyżki cukru i 5 łyżek mąki i zalewamy wszystko ciepłym mlekiem (około 1/3 szklanki). Mieszamy składniki i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Do powstałego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto połączenia się składników. Następnie odstawiamy ciasto, przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
W tym czasie robimy budyń
Żółtka wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę oraz 1/4 szklanki mleka. Krótko mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy. Do gorącego mleka wlewamy pozostałe składniki i gotujemy budyń. Dodajemy rodzynki i adwokat. I odstawiamy do wystudzenia (Warto przykryć budyń folią spożywczą). Gruszkę lub inne owoce obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Gotowe ciasto krótko wyrabiamy i porcjujemy i formujemy kule i kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy kolejne 30 min, tak by ciasto dodatkowo wyrosło. W bułeczkach robimy wgłębienie i łyżką nakładamy budyń, owoce oraz kruszonkę (składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą, aż powstanie posypka). Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni funkcja góra-dół. Pieczemy przez około 30 min.
Komentarze
Prześlij komentarz