Drożdżówki z budyniem i gruszkami

Domowe, świeże drożdżówki idealne na drugie śniadanie. U nas z budyniem oraz gruszkami, bo tylko one się ostały w koszyczku. Przepis standardowo pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych. Oczywiście sprawdzony i zmodyfikowany, jak by przypadł do gustu również tacie. 

Składniki na drożdżówki (10 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2  żółtka
  • 100 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli
Składniki na budyń:
  • 3 żółtka
  • 50 gram cukru
  • 20 gram mąki
  • 200 ml mleka
  • 30 gram rodzynek
  • 2 kieliszki adwokatu
  • gruszka
Składniki na kruszonkę:
  • 30 gram mąki
  • 30 gram masła
  • 80 gram mąki

Kruszymy drożdże,dodajemy 3 łyżki cukru i 5 łyżek mąki i zalewamy wszystko ciepłym mlekiem (około 1/3 szklanki). Mieszamy składniki i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Do powstałego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto połączenia się składników. Następnie odstawiamy ciasto, przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
W tym czasie robimy budyń
Żółtka wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę oraz 1/4 szklanki mleka. Krótko mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy. Do gorącego mleka wlewamy pozostałe składniki i gotujemy budyń. Dodajemy rodzynki i adwokat. I odstawiamy do wystudzenia (Warto przykryć budyń folią spożywczą). Gruszkę lub inne owoce obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. 
Gotowe ciasto krótko wyrabiamy i porcjujemy i formujemy kule i kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy kolejne 30 min, tak by ciasto dodatkowo wyrosło. W bułeczkach robimy wgłębienie i łyżką nakładamy budyń, owoce oraz kruszonkę (składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą, aż powstanie posypka). Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni funkcja góra-dół. Pieczemy przez około 30 min.



Komentarze

Popularne posty