Drożdżówki z makiem
Witajcie kochani. W dalszym ciągu pozostaniemy przy drożdżowych specjałach, dzisiaj jednak postawię na klasykę czyli drożdżówki z makiem. Jest to wspomnienie dziecięcych lat mojego męża, który zajadał się nimi popijając gorącym mlekiem.
Składniki na bułeczki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek
- 1 opakowanie masy makowej w puszcze (u mnie Bakalland)
Kruszymy drożdże,dodajemy 3 łyżki cukru i 5 łyżek mąki i zalewamy wszystko ciepłym mlekiem (około 1/3 szklanki). Mieszamy składniki i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Do powstałego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto połączenia się składników. Następnie odstawiamy ciasto, przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Po upływie dwóch godzin ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie kładziemy je na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość na prostokąt o grubości 0.5 cm. Smarujemy ciasto masą makową i zawijamy w roladę. Następnie kroimy roladę na mniejsze części około 3-4 cm każda. Przekładamy porcję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku bułeczki robimy delikatne nacięcie i odstawiamy drożdżówki na pół godziny do wyrośnięcia. Pamiętajcie, że bułeczki sporo wyrosną więc umieśćcie je w sporej odległości od siebie. Bezpośrednio przed pieczeniem należy roztrzepać jajko i posmarować każdą bułeczkę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy drożdżówki przez około 15 min do zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz