Chleb na proszku do pieczenia

Dziś chciałabym podzielić się z wami prostym i szybkim przepisem na chleb bez użycia drożdży. Dodatkowym atutem tego przepisem jest szybki czas jego wykonania, bo jak doskonale wiemy drożdżowe przepisy są niestety czasochłonne.

Do wykonania chlebka będziemy potrzebować:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 680 ml ciepłej wody
  • słonecznik, sezam lub mak do ozdoby
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty do połączenia się składników. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni opcja góra-dół Wyrobione ciasto przekładamy do formy silikonowej lub keksówki posmarowanej masłem i opcjonalnie sezamem. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia na 200 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. W końcowym etapie zmniejszam temperaturę w piekarniku na 180 stopni i pieczmy do uzyskania złocistego koloru przez około pół godziny.
Smacznego!





Komentarze

Popularne posty