Chleb na proszku do pieczenia
Do wykonania chlebka będziemy potrzebować:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek oleju
- 680 ml ciepłej wody
- słonecznik, sezam lub mak do ozdoby

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty do połączenia się składników. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni opcja góra-dół Wyrobione ciasto przekładamy do formy silikonowej lub keksówki posmarowanej masłem i opcjonalnie sezamem. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia na 200 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. W końcowym etapie zmniejszam temperaturę w piekarniku na 180 stopni i pieczmy do uzyskania złocistego koloru przez około pół godziny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz