Dzisiaj mam dla was propozycję śniadaniową czyli bułeczki do burgerów. Kto z nas nie lubi świeżego
chrupiącego pieczywa? bułeczki idealnie sprawdzą się w wersji obiadowej do hamburgerów lub tradycyjnie do kanapek. Zatem zaczynajmy.
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag roztopionego masła
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 i 1/4 ciepłego szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek tuż przed pieczeniem oraz sezam do dekoracji
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem 3 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem (1/4 szklanki).
Powstały rozczyn pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Po upływie godziny ponownie wyrabiamy ciasto. Ciasto porcjujemy na około 8 bułek i odstawiamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę nakrywamy czystą ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po upływie kolejnej godziny nastawiamy piekarnik na 210 stopni. smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Bułeczki wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut do zarumieniam. Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz