Bułeczki do hamburgerów


Dzisiaj mam dla was propozycję śniadaniową czyli bułeczki do burgerów. Kto z nas nie lubi świeżego chrupiącego pieczywa? bułeczki idealnie sprawdzą się w wersji obiadowej do hamburgerów lub tradycyjnie do kanapek. Zatem zaczynajmy. 

Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki 
  • 5 dag roztopionego masła
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/4 ciepłego szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek tuż przed pieczeniem oraz sezam do dekoracji

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem 3 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem (1/4 szklanki).

Powstały rozczyn pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Po upływie godziny ponownie wyrabiamy ciasto. Ciasto porcjujemy na około 8 bułek i odstawiamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę nakrywamy czystą ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po upływie kolejnej godziny nastawiamy piekarnik na 210 stopni. smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Bułeczki wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut do zarumieniam.  Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty