Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe na blaszkę 25x25 cm.
Składniki na ciast:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jaja
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki startej drobno marchewki
Składniki na polewę:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5 l soku przecierowego brzoskwiniowo-marchewkowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Składniki na krem:
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 l śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do 180 (funkcja góra-dół) i pieczemy ciasto do tzn. suchego patyka, czyli około 45 min.
Odlewamy pół szklanki soku owocowego i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę soku podgrzewamy. Gdy sok będzie gorący, wlewamy budyń i wszystko razem gotujemy. Powstały budyń zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę, mieszając do momentu aż się rozpuści.
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie wsadzamy kubek z żelatyną do gorącej wody i gotujemy w kąpieli wodnej do momentu, aż żelatyna będzie płynna. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia się składników. Następnie cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, ciągle ubijając.
Przestudzone ciasto kroimy na dwie części. Spodnią warstwę wsadzamy do formy do pieczenia i pokrywamy kremem śmietanowym. Następnie kładziemy górny blat i wylewamy na niego polewę. Wsadzamy ciasto do lodówki, aby stężało.

Komentarze
Prześlij komentarz