Babeczki ze szpinakim
Ze względu na to, że zbliża się weekend, a co za tym idzie więcej wolnego czasu dla znajomych, przygotowałam dla was kulinarną propozycję. Są to babeczki szpinakowe ze śmietaną kremówką.
Będziemy potrzebowali:
Będziemy potrzebowali:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 3 jaja
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 kieliszek brandy
- śmietana 36%
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek cukru pudru
Rozmrożony szpinak odcedzamy, a następnie blendujemy na gładką masę.
W misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy do momentu powstania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy olej oraz szpinak, ciągle ubijając. Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
Powstałą masę przelewamy na foremki i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 175 stopni funkcja góra-dół przez około 20-25 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody. Czekamy aż stężeje i podgrzewamy ją krótko w mikrofalówce, tak by uzyskała płynną konsystencję. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem i dodajemy cukru pudru do smaku. Następnie wlewamy brandy oraz stopniowo żelatynę.
Kilka babeczek kruszymy, tak by mogły nam posłużyć za dekorację. Na przestudzone babeczki kładziemy ubitą śmietanę kremówkę i ozdabiamy pokruszonym ciastem.
Pomysł na babeczki zaczerpnęłam ze strony www. mojewypieki.com
Komentarze
Prześlij komentarz