Babeczki ze szpinakim

Ze względu na to, że zbliża się weekend, a co za tym idzie więcej wolnego czasu dla znajomych, przygotowałam dla was kulinarną propozycję. Są to babeczki szpinakowe ze śmietaną kremówką.

Będziemy potrzebowali:

  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 3 jaja
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 kieliszek brandy
  • śmietana 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Rozmrożony szpinak odcedzamy, a następnie blendujemy na gładką masę.
W misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy do momentu powstania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy olej oraz szpinak, ciągle ubijając. Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.

Powstałą masę przelewamy na foremki i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temperaturze 175 stopni funkcja góra-dół przez około 20-25 minut.

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody. Czekamy aż stężeje i podgrzewamy ją krótko w mikrofalówce, tak by uzyskała płynną konsystencję. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem i dodajemy cukru pudru do smaku. Następnie wlewamy brandy oraz stopniowo żelatynę. 

Kilka babeczek kruszymy, tak by mogły nam posłużyć za dekorację. Na przestudzone babeczki kładziemy ubitą śmietanę kremówkę i ozdabiamy pokruszonym ciastem. 

Pomysł na babeczki zaczerpnęłam ze strony www. mojewypieki.com



Komentarze

Popularne posty